Jerusalem

Jerusalem

Espectacle disponible en català i castellà

180 minuts

Autor: Jez Butterworth
Traducció: Cristina Genebat
Direcció: Julio Manrique
Interpretació: Pere Arquillué, Elena Tarrats, Chantal Aimée, David Olivares, Marc Rodríguez, Víctor Pi, Guillem Balart, Adrián Grösser, Anna Castells, Clara de Ramon, Albert Ribalta, Jan Gavilan i Max Sampietro
Escenografia: Alejandro Andújar
Vestuari: Maria Armengol
Il·luminació: Jaume Ventura
Espai sonor: Damien Bazin
Audiovisuals: Francesc Isern
Caracterització: Núria Llunell
Moviment: Natalie Labiano
Assessorament musical: Carles Pedragosa
Ajudant de direcció: Xavi Ricart
Ajudant escenografia: Sergi Corbera
Ajudant de vestuari i confecció: Marta Pell
Direcció de producció: Maite Pijuan
Cap de producció: Marina Vilardell
Producció: Mireia Farrarons
Director d’oficina tècnica: Moi Cuenca
Oficina Tècnica: David Ruiz
Regidoria: Ainhoa Bernaola
Sastreria: Rosario Macias
Utilleria: Marcel Solé
Tècnic de so: Roger Giménez
Tècnic microfonista: David Garcia
Tècnic maquinaria: Luca Cortellini
Construcció escenografia: Pascualín estructures, Marc Martí, David Ruano i Irene "Nené" Fernández.
Estudiant en pràctiques: Anna Pitarch
Agraïments: La Perla 29, Museu de Ciències Naturals de Barcelona.
Col·laboradors: Estrella Damm, Montibello i Punto Blanco

Una producció del Grec 2019 Festival de Barcelona, Centro Dramático Nacional i el Teatre Romea


Jerusalem

Pere Arquillué protagonitza un muntatge transgressor que va ser un dels més vistos del passat Festival Grec.

Decadent, abandonat, patètic, però també valent i divertit... Així és l'antiheroi que protagonitza aquesta peça, aplaudida tant al West End com a Broadway.
És el dia de Sant Jordi, patró d'Anglaterra, i en una localitat rural que aquell dia acull la fira del comtat, Johnny “el Gall” Byron surt del remolc on viu. Les autoritats el volen desnonar per poder construir al solar que ocupa i un pinxo li vol clavar una pallissa... És l'home més odiat del poble? Potser, però també és el més estimat: els amics volen que surti amb ells de festa i el seu fill el reclama perquè passin junts el dia visitant la fira... És una mena de Falstaff del nostre temps, un personatge modern però que al·ludeix constantment a una Anglaterra medieval idealitzada mentre beu, consumeix drogues o eludeix les autoritats que el persegueixen...  Tot plegat constitueix el retrat d'una Gran Bretanya que perd el contacte amb les arrels, l'estampa d'un món rural esclau dels seus propis mites que, en fer paleses les seves realitats més ombrívoles, fa miques les visions idealitzades de la vella Albió.
El muntatge s'inspira en Jerusalem, un himne compost per Sir Hubert Parry sobre uns versos de William Blake el 1916. Extremament popular al país, el tema ha estat proposat fins i tot com a himne nacional anglès.
Signa el muntatge un director de cinema i dramaturg, gran admirador de Harold Pinter, que es va fer conegut amb obres com Mojo (també convertida en un film el 1997). El porta a escena Julio Manrique, un actor i director sempre atent a les mostres més interessants de la dramatúrgia anglòfona contemporània, que ha signat muntatges que van d'El curiós incident del gos a mitjanit a La partida (Grec 2014), per esmentar-ne només alguns. Per interpretar el paper de Johnny (Mark Rylance en el repartiment original) compta amb Pere Arquillué, un actor amb una extensa i aplaudida trajectòria en teatre, cinema i televisió; i que ha demostrat el seu instint teatral apostant per posades en escena com la de Primer amor de Samuel Beckett (vista al Grec 2010), El Preu d’Arthur Miller (vista al Grec 2016), Art de Yasmina Reza (2018), entre d’altres.

CRÍTIQUES

"Arquillué está que se sale. Uno de sus mayores y mejores trabajos."
Marcos Ordóñez (El País)
"Una obra abassegadora en tots el sentits."
Santi Fondevila (Ara)
"Volcànic Arquillué."
Manuel Pérez i Muñoz (El Periódico)
"Arquillué fa un dels millors papers de la seva vida, Marc Rodríguez està perfecte com a Ginger i Víctor Pi és un professor psicodèlic deliciós."
Oriol Puig-Taulé (Núvol)

MULTIMÈDIA

També et pot interessar